MÁTRAALJA - RÓZSASZENTMÁRTON

ELADÓ VÁLYOGHÁZ


A vályogház vitathatatlan előnyei közé tartozik, hogy alacsony energiafelhasználást igényel, jó a hőtárolóképessége, ami a mai villany- és gázszámlák mellett nem elhanyagolható pozitívum. Komfortérzetet biztosít a benne élőknek, hogy kedvezően egyensúlyozza ki a ház páratartalmát, jól szellőzik, valamint kiváló hang- és hőszigetelő.

A földfalú házak alapanyagát agyag, homok, szalma, pelyva, törek, esetleg nád keverékéből állítják össze. Ezt a masszát öntik formákba, s a napon való szárítás után – mint vályogtéglák – már készen is állnak, hogy lakóépületek készüljenek belőlük.

Manapság ismét reneszánszát éli ez az építkezési forma, s talán nem is véletlenül. Az emberiség egyre inkább felismeri, hogy környezetünk megóvása saját létezésünk kulcskérdése is. Ezért hódít egyre nagyobb teret magának minden, ami visszavezet minket a természethez, a természeteshez, legyen az étel, energia (felhasználási mód, azaz a takarékosság) vagy építkezési forma. Újabban egész ökofalvak nőnek ki a földből, ahol bizony nem csak a lakók a természet(esség) elkötelezett hívei, de bizony még a házaikat is ennek jegyében építik: vályogból.

(Forrás: Ingatlanmagazin)