MÁTRAALJA - RÓZSASZENTMÁRTON

ELADÓ VÁLYOGHÁZ

Mátraalja látnivalói

Lignitbányászati emlékház

Rózsaszentmártonban a Mátra alján elsőként, az 1890-es évek végén kezdődött el a lignit kitermelése. A vállalkozási szintű kitermelése az 1908-ban megnyitott Rády-féle bányában indult el. A lignitvagyon kiaknázásának fellendülését az I. világháború után, az 1918-ban az itt létrehozott Mátravidéki Szénbányák Rt. megalakulásától számítják. Rózsaszentmártont a mátraaljai lignitbányászkodás bölcsőjének is nevezik. Kilenc aknát telepítettek a községbe, mely közel három emberöltőnyi bányászkodás alatt 9 millió tonna lignit kitermelését jelentette. Mivel a mélyműveléses bányák kitermelési költségei jelentősen meghaladták a külfejtéses technológia költségeit, ezért napirendre került a mélyműveléses bányák megszüntetése. Rózsaszentmártonban 1968-ban szűnt meg a mélyművelésű, majd 1973-ban a külfejtéses bányászati tevékenység.

A település önkormányzata újraélesztette a Nyugdíjas Bányász Alapszervezettel közösen a bányász hagyományok ápolását, évek óta szervezi a Bányász napi és Borbála napi ünnepségeket.

2006-ban elindult a Lignitbányászati emlékház felújítása. Az 1904-ben épült iskolaépület felújításához pályázati források mellett komoly társadalmi munkával járultak hozzá a település lakói.

Az emlékház udvarán elkészült a József lejtős akna, mely Ursitz József Kossuth díjas bányamérnökről kapta a nevét. A Mátrai Erőmű  ajándékaként több tárgy is ide került: a „népes”, a vitla, a szivattyú, a pajzs.

Nyitva tartás: minden szombaton 14.00-16.00

Hétköznapokon Fáczán Józsefet lehet keresni a 37/384-127 számon, illetve a Polgármesteri Hivatalt a 06-37/384-261-es telefonszámon.

 

E-303-as kotrógép

A településre vezető úton — a 21-es útról kanyarodva Petőfibánya felé — látható a hatalmas, E-303-as kotrógép, mely szintén a Mátrai Erőmű Zrt. ajándéka. A gép helyszínre szállítása, a kihelyezése nem volt egyszerű feladat, ám a végeredmény a települést igazolta.

 

Faluház — Rózsakert

A település központjában található, a térségre jellemző néprajzi anyaggal. A házhoz tartozó szépen parkosított rózsakert sajnos csak az év bizonyos időszakában nyújt feledhetetlen látványt. A park mellett a 2000-ben állított Szent István szobrot nézhetjük meg.

 

Népi hagyományok

A hagyományok egy része szervesen kapcsolódik a szőlőtermesztéshez, melynek kedvező vulkáni talajt biztosít a Mátra. A község határában elterülő szőlőültetvények aromákban és illatokban gazdag, testes fehérbort adnak. A vidék jellegzetes szőlőfajtája az olaszrizling, rizlingszilváni. A Tarcódi és Nagyvölgyi dűlőben található pincék egy része több mint száz éves.