MÁTRAALJA - RÓZSASZENTMÁRTON

ELADÓ VÁLYOGHÁZ

Története

A legszebb nevű magyar településnek is nevezik, ami csak első hallásra tűnik furcsának. A Mátra kevéssé ismert szegletére is érdemes időt és energiát fordítani, hiszen kevesen tudják például, hogy a falu volt a mátrai lignitbányászat bölcsője, amire ma számtalan látnivaló emlékeztet.

A Mátra délnyugati határán fekvő település, a szélén emelkedő Somlyó-hegy (398 m) a Mátra vonulatának utolsó vulkáni kúpja. Tetejéről szép panorámában lehet részünk, s itt egy Árpád-kori földvár sáncmaradványait figyelhetjük meg. Valaha egy kis kápolna is állott a Somlyó hegy tetején. A hegyen országosan is ritka árvalányhajas lejtősztyepp fajai valószínűleg az Alföldről húzódtak fel a meleg oldalakra. Értékes társulásai és védett értékei megőrzése miatt helyi védettségű természetvédelmi terület. A falunk északi oldalát zárja le a jobbágyi Nagy-Hársas hegy (497 m) vonulata. A Somlyó hegy és a Nagy-Hársas között található „Széleskő”, elhagyott andezitbánya mély, vízzel teli medre. A kb. 20 m mély, 10-15 m magas sziklafalakkal körülvett bányató keskeny partja táborozásra, kirándulásra alkalmas. A falu kelet-délkeleti határán az 1950-es 60-as években az ország legnagyobb külfejtéses szénbányája működött. A rekultiváció után visszamaradt Bányató kedvelt horgászhely, valamint búvárversenyek színhelye.

Az írásos források szerint Fancsal néven szerepelt. Feltehetően Aba Sámuel király adományozta az itt lévő birtokot Fanchal nevű vitézének a 11. század első felében. Okleveles említése 1267-ben történik, a 14-15. században Fancsaltelke a neve. Az 1460-as években a cseh husziták befészkelték magukat a környékre. Favárakat építettek Apcon és Patán is. A török hódítók 1544-ben a hatvani vár elfoglalásával kezdték uralmukat kiterjeszteni Heves megye területére. Mohamed pasa fegyveres ereje még ebben az évben sorra hódoltatta a Zagyva mentén elterülő falvakat. Ekkor Pancsa néven említik.

A falu legrégibb épületét, a templomot Grassalkovich Antal kegyúr építette és 1813-ban szentelték fel. E templom helyén egy 1696-os adat szerint kőtemplom állt, amelyet 1720 körül Szent Márton tiszteletére szenteltek fel. Mai elnevezése is erre utal. Legrégebbi templomában álló harangját 1636-ben öntötték. Felirata: „Gyöngyös és Hatvan között Szent Márton, anno 1636. Ide való fantsaliaké.”